Törékeny egyensúly – veszélyben a hüvelyflóra!

Az egészséges, felnőtt nő hüvelye a menopauzát megelőzően általában természetes védelemmel rendelkezik. A fertőzésektől, gyulladásoktól sajátos mikroflóra óvja meg, melynek egyik fontos jellemzője a lactobacillusok jelenléte.

A lactobacillusok hidrogén-peroxidot termelnek, ami megakadályozza a hüvelyben a kórokozó mikroorganizmusok elterjedését. Ezenkívül tejsavat állítanak elő, miáltal a hüvelyi pH-érték 3,8-4,5 lesz, csökkentve számos különböző baktériumfaj túlélési esélyét és megakadályozva a bakteriális vaginózis, azaz a kórokozó baktériumok okozta hüvelygyulladás kialakulását.

A lactobacillusok zöme egyéb antibakteriális anyagokat is termel (H2O2, fehérjék), és egyfajta versengés is megfigyelhető a baktériumok között a tápanyagért.

Mi kell ahhoz, hogy a hüvelyben élő, hasznos mikroorganizmusok elláthassák a feladatukat?

Először is: jól funkcionáló, jól kiépült, érett hüvelyhám, amely a menopauza előtt még adott, mivel a női szervezetben az ösztrogének (női hormonok) ekkor általában még zavartalanul biztosítják a nyálkahártya jó vérellátását, megfelelő vastagságát, rugalmasságát és nedvességét, ideális feltételeket teremtve a lactobacillusok szaporodásához. Az ösztriol – egyike a három fő ösztrogén hormonnak, amely specifikus hatást fejt ki a hüvelyre – biztosítja a hüvelyi epithel sejtek proliferációját és érését, még igen alacsony mennyiségben is fontos szerepet betöltve a hámszövet regenerációjában.

A hüvelyhámban az ösztriol hatására glikogén is termelődik, aminek a lebontása révén glükóz keletkezik. A glükóz és a laktóz (tejcukor) a lactobacillusok, azaz a tejsavat előállító tejsavbaktériumok tápláléka.

A hüvelyflóra dinamikus és törékeny egyensúlya tehát nagymértékben ösztrogénfüggő

Mivel a változókorban csökken a szervezet ösztrogénszintje, a hüvelyhám fokozatos elvékonyodása következik be. A hüvelyhám elvékonyodása és ezáltal kisebb glikogéntartalma miatt meredeken (akár 1%-ára) csökkenhet a hüvely lactobacillus-mennyisége. A hüvelyi pH 6-os érték fölé emelkedik, szabad utat engedve a káros mikroorganizmusok megtelepedésének a hüvelyben és az alsó húgyutakban.

Az így kialakuló atrófiás hüvelygyulladás tüneteit sajnos, sok nő megismeri a menopauza időszakában. Ilyen a

  • hüvelyszárazság,
  • az égő, viszkető érzés,
  • a szex közben érzett fájdalom.

Ezek általában az utolsó menzesz után 4-5 évvel jelentkeznek, és a hőhullámokkal ellentétben később sem enyhülnek, sőt: gyakran még fokozódnak is.

A posztmenopauzás nők életét jelentősen megkeserítihetik az ösztrogénhiányra visszavezethető urogenitalis tünetek – pedig van ellenük megoldás!

További cikkek
a témában

Barátaink, a lactobacillusok

Barátaink, a lactobacillusok

Intim téma, de beszéljünk róla: miért annyira fontos az egészséges hüvelyflóra, és miért ajánlatos kiemelten odafigyelni rá a változókorban?A válasz magától értetődő: mert olyan érzékeny és...

Gynoflor® - Hüvelyi fertőzések megelőzéséhez, az egészséges hüvelyflóra helyreállításához, fenntartásához.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A Gynoflor hüvelytabletta vény nélkül kapható gyógyszer.
Hatóanyaga: lactobacillus acidophillus, ösztriol.
Kapható a gyógyszertárakban.