Hormonális változások – Ilyen az egészséges hüvelyflóra

A hüvelyflóra különböző életkori szakaszainkban eltérő, az azokat jellemző hormonális működéstől függően változik.

Születéskor a hüvelyflóra még steril, ám rövidesen Lactobacillusok jelennek meg benne, savas kémhatású közeget teremtve. Ez az állapot azonban néhány hét elteltével megszűnik, és lúgos kémhatás alakul ki a hüvelyben, amely egészen a pubertáskorig meg is marad. Hormonális hatások nyomán, a serdülőkorban ismét megnövekszik a Lactobacillusok száma, és savas kémhatás alakul ki, majd később, a menopauza éveiben a flóra a pubertás előttihez hasonlóvá válik.

Ha gyengül a természetes védelem

Számos oka lehet annak, ha a hüvely védtelenné válik a kórokozókkal szemben. A hüvelyflóra-egyensúly felborulásának hátterében nemegyszer hormonális változások állnak, de az immunrendszer gyengülése, illetve különféle külső hatások is közrejátszhatnak benne.

Olyan hormonális változásokkal, melyek a hüvelyflóra állapotára is hatnak, mindenekelőtt a terhesség és szoptatás idején, a menstruáció során, valamint a változókorban.

Ugyancsak közrejátszhatnak a hüvely mikroflórájának kedvezőtlen változásában az immunrendszert gyengítő tényezők: a betegségek (nem utolsósorban: a cukorbetegség), az onkológiai kezelés, de akár az elhízás, a vashiány, illetve a vérszegénység is.

Minden olyan nőnek érdemes kiemelt figyelmet fordítania hüvelyi egészsége megőrzésére, aki antibiotikumos kezelésben részesült, vagy hormontartalmú készítményeket (pl. fogamzásgátlót) szed.

Tévedés azt hinni, hogy önmagában a fokozott intim higiénia segíthet az egészséges hüvelyflóra fenntartásában – sőt, a hüvelyzuhany gyakori használatával épp ennek az ellenkezőjét érhetjük el!

Szintén károsíthatja a hüvely mikroflóráját a spermaölő hatású gélek, krémek alkalmazása, a szintetikus fehérnemű viselése, az óvszer nélküli, fokozott szexuális aktivitás, a gyakori partnercsere, és a szexuális együttlét menzesz idején.

Végül, de nem utolsósorban: a feszültség, a stressz is hozzájárulhat a védekezőképesség csökkenéséhez.

A Gynoflor® speciális összetételének köszönhetően segít fenntartani, illetve visszaállítani a Lactobacillusok optimális mennyiségét a hüvelyben.

További cikkek
a témában

Mit tehetünk az intim egészségért?

Mit tehetünk az intim egészségért?

A hüvelyi ökoszisztéma egyensúlyához elengedhetetlen az egészséges hüvelyflóra és a kellőképpen vastag hüvelyhám. Ehhez pedig sok lactobacillusra és megfelelő ösztrogénszintre van...

Barátaink, a lactobacillusok

Barátaink, a lactobacillusok

Intim téma, de beszéljünk róla: miért annyira fontos az egészséges hüvelyflóra, és miért ajánlatos kiemelten odafigyelni rá a változókorban?A válasz magától értetődő: mert olyan érzékeny és...

Gynoflor® - Hüvelyi fertőzések megelőzéséhez, az egészséges hüvelyflóra helyreállításához, fenntartásához.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A Gynoflor hüvelytabletta vény nélkül kapható gyógyszer.
Hatóanyaga: lactobacillus acidophillus, ösztriol.
Kapható a gyógyszertárakban.