VÁLTOZÓKOR

GYNOFLOR: csak egy jó hüvelytabletta, néhány másodpercnyi odafigyelés, és nagyon sok problémának elejét vehetjük. A napi jó közérzetről, az intim komfort kellemes érzéséről, a női egészség védelméről sosem szabad, és nem is érdemes lemondani – maradjon Ön is kiegyensúlyozott, harmonikus Nő!

BARÁTAINK, A LACTOBACILLUSOK

Intim téma, ám fontos beszélni róla: miért annyira fontos az egészséges hüvelyflóra, és miért  ajánlatos kiemelten odafigyelni rá a változókorban?

A válasz magától értődő: mert olyan érzékeny és intim területről van szó, amely nagyban befolyásolja közérzetünket, test-lelki egyensúlyunkat, és mindez a változókor elérkeztével veszélyeztetettebbé válik.

A hüvelyflóra kapcsán okvetlenül meg kell említenünk az egykori híres német szülész-nőgyógyász professzort, Albert Döderleint (1860–1841). Ő volt az, aki a rákterápiában úttörőként alkalmazta a sugárterápiás szereket, aki az elsők között használt orvosi gumikesztyűt, és aki 1892-ben a világon elsőként fogalmazta meg, hogy mi a laktobacillus és mi a szerepe.

A bacillus szó hallatán persze általában negatív képzeteink támadnak, rögtön valamiféle kórokozóra gondolunk, pedig jócskán akadnak olyan bacillusok is, amelyek nagyban segítik szervezetünk egészséges működését. Ilyenek például a lactobacillusok.

Voltaképp a baktériumok egyik nemzetségéről van szó. A baktériumok egysejtű, többnyire néhány mikrométer átmérőjű mikroorganizmusok (egy mikrométer a milliméter ezredrészét teszi ki). Éppúgy megtalálhatók a vízben vagy a szárazföldi élőhelyeken, mint a levegőben, és nagy részük teljesen ártalmatlan, sőt: hasznos! Testünkben tízszer annyi van belőlük, mint ahány emberi sejt; többségük a bőrön, az emésztőrendszerben, a húgyutakban, illetve nők esetében a hüvelyflórában található. Akad közöttük gömb, pálcika, de csavart alakú is. A pálcika alakúakat bacillusnak szokták nevezni.

A pálcika alakú lactobacillusok azon egysejtűek közé tartoznak, amelyekkel nőként is kölcsönösen előnyös kapcsolatban élhetünk, hiszen sokadmagukkal egyfajta biofilmet képeznek az egészséges hüvelyflórán, védve a hüvelyt a kórokozók potenciális inváziója ellen. Hogy cserébe mit biztosítunk nekik mi? Táplálékforrásokat.

A lactobacillusok tehát a vaginális ökoszisztéma kapuőrei – ha megfelelő táplálékhoz jutnak és ha megfelelőek számukra a körülmények. Ám a változókorban az optimális állapot fenntartása érdekében már segítségre lehet szükség!

 

TÖRÉKENY EGYENSÚLY – VESZÉLYBEN A HÜVELYFLÓRA!

Az egészséges, felnőtt nő hüvelye a menopauzát megelőzően általában természetes védelemmel rendelkezik. A fertőzésektől, gyulladásoktól sajátos mikroflóra óvja meg, melynek egyik fontos jellemzője a laktobacillusok jelenléte.

A lactobacillusok hidrogén-peroxidot termelnek, ami megakadályozza a hüvelyben a kórokozó mikroorganizmusok elterjedését. Ezenkívül tejsavat állítanak elő, miáltal a hüvelyi pH-érték 3,8-4,5 lesz, csökkentve számos különböző baktériumfaj túlélési esélyét és megakadályozva a bakteriális vaginózis, azaz a kórokozó baktériumok okozta hüvelygyulladás kialakulását.

A laktobacillusok zöme egyéb antibakteriális anyagokat is termel (H2O2, fehérjék), és egyfajta versengés is megfigyelhető a baktériumok között a tápanyagért és a hüvelyhám receptoraiért.

Mi kell ahhoz, hogy a hüvelyben élő, hasznos mikroorganizmusok elláthassák feladatukat?

Először is: jól funkcionáló, jól kiépült, érett hüvelyhám, amely a menopauza előtt még adott, mivel a női szervezetben az ösztrogének (női hormonok) ekkor általában még zavartalanul biztosítják a nyálkahártya jó vérellátását, megfelelő vastagságát, rugalmasságát és nedvességét, ideális feltételeket teremtve a laktobacillusok szaporodásához. Az ösztriol – egyike a három fő ösztrogén hormonnak, amely specifikus hatást fejt ki a hüvelyre – biztosítja a hüvelyi epithel sejtek proliferációját és érését, még igen alacsony mennyiségben is fontos szerepet betöltve a hámszövet regenerációjában.

A hüvelyhámban az ösztriol hatására glikogén is termelődik, aminek a lebontása révén glükóz keletkezik. A glükóz és a laktóz (tejcukor) a laktobacillusok, azaz a tejsavat előállító tejsavbaktériumok tápláléka.

A hüvelyflóra dinamikus és törékeny egyensúlya tehát nagymértékben  ösztrogénfüggő.

Mivel a változókorban csökken a szervezet ösztrogénszintje, a hüvelyhám fokozatos elvékonyodása következik be. A hüvelyhám elvékonyodása és ezáltal kisebb glikogéntartalma miatt meredeken (akár 1%-ára) csökkenhet a hüvely laktobacillus-mennyisége. A hüvelyi pH 6-os érték fölé emelkedik, szabad utat engedve a káros mikroorganizmusok megtelepedésének a hüvelyben és az alsó húgyutakban.

Az így kialakuló atrófiás hüvelygyulladás tüneteit sajnos, sok nő megismeri a menopauza időszakában. Ilyen a hüvelyszárazság, az égő, viszkető érzés, a szex közben érzett fájdalom. Ezek általában az utolsó menzesz után 4-5 évvel jelentkeznek, és a hőhullámokkal ellentétben később sem enyhülnek, sőt: gyakran még fokozódnak is.

Becslések szerint szinte minden második posztmenopauzás nő életét jelentősen megkeserítik az ösztrogénhiányra visszavezethető urogenitalis tünetek – pedig van ellenük megoldás!

 

MIT TEHETÜNK AZ INTIM EGÉSZSÉGÉÉRT?

A hüvelyi ökoszisztéma egyensúlyához elengedhetetlen az egészséges hüvelyflóra és a kellőképen vastag hüvelyhám. Ehhez pedig sok lactobacillusra és megfelelő ösztrogénszintre van szükség. Ha ezeket biztosítjuk, sokat tehetünk a természetes hüvelyflóra helyreállításáért, illetve a kellemetlen változókori intim panaszok ellen.

Az életképes laktobacillus acidophilust magas csíraszámban tartalmazó probiotikus hüvelytabletták segítenek helyreállítani a lokális mikroflórát. A laktobacillusok megtelepedésének feltétele a jól kiépült hüvelyhám, melynek vérellátása, rugalmassága, vastagsága és glikogéntartalma már kis dózisú hüvelyi ösztrogénpótlással is helyreállítható.

Az ösztriol a természetes női nemi hormonok egyike. Az ösztriol biztosítja a jó vérkeringést a hüvely hámszövetében, valamint azt, hogy a hámréteg megfelelően vastag, rugalmas és nedves legyen. Ez fontos a laktobacillusok szaporodásához is, mert a hámsejtek biztosítják a tejsavtermelés alapanyagát. Az ösztriol hatása közvetlenül a hüvelyhámon érvényesül, nem szívódik fel a vérkeringésbe, kis dózisa (0,03 mg/tabletta.) is kellően hatékony a hüvelyben.

Az igen kis dózisban alkalmazott ösztriol és laktobacillus segítséget jelent a hüvelyi ökoszisztéma rendeződésében és épségének fenntartásában. Enyhíti az atrófiás hüvelygyulladás kellemetlen tüneteit, megelőzi a hüvelyi fertőzések visszatérését és ezáltal hozzájárul az életminőség javulásához a változókor ideje alatt.

Kezelés nélkül a hüvelyi hámszövet az ösztrogénhiány miatt elvékonyodik, a lactobacillus-flóra pedig csökken. Mindez a hüvelyszárazsággal, viszkető égő érzéssel járó változókori intim panaszok fokozódásához vezethet.

Ne mondjunk le tehát az intim egészségről a változókorban sem, hiszen a kezelés ösztriol és lactobacillusok kombinációjával jól megoldható – az ösztriol a hüvelyi hámszövet felépítését támogatja, míg a lactobacillusok a fiziológiás hüvelyi flóra helyreállítását teszik lehetővé.

Az élet megy tovább, ez természetes dolog – azonban a változókorban is fontos a jó női közérzet megteremtésére törekednünk.

 

GYNOFLOR – JÓ KÖZÉRZET, ÖNFELEDT NŐIESSÉG NAP MINT NAP

Az egészséges hüvelyflóra megőrzése visszaállítása a változókorban és azután sem jelenthet problémát, a változókori hüvelyi panaszok megszüntethetők!

Ebben segítget a Gynoflor hüvelytabletta 3 kulcsfontosságú összetevője.

1. Lokális hatású, nagyon alacsony dózisú (0,03 mg) ösztriol, melynek hatása közvetlenül a hüvelyhámon érvényesül; a vérkeringésbe nem jut be. A Gynoflor ösztrioltartalma helyreállítja a hüvelyhám vérellátását, rugalmasságát, megfelelő vastagságát és glikogéntartalmát.

2. A hüvelyben megtelepedni és szaporodni képes lactobacillus törzs – Lactobacillus acidophilus. A hüvelytablettában lévő életképes laktobacillusok védelmet jelentenek a kórokozókkal szemben.

3. Tejcukor, amit elbontva a laktobacillusok beállítják a megfelelő savas hüvelyi kémhatást, az optimális 3,8-4,5-ös pH-értéket.

A Gynoflor hüvelytabletta egyedülálló, kombinált összetétele segít visszaállítani és fenntartani az egészséges hüvelyflórát változókorban, megszünteti a kellemetlen hüvelyi panaszokat (hüvelyszárazság, viszketés, égő érzés, nemi élet kapcsán jelentkező fájdalom).

Hogyan kell alkalmazni? – Ez tényleg nagyon egyszerű!

Menopauza alatt vagy után fellépő rendellenségek esetén a kombinált hüvelytabletta ajánlott dózisa az első héten napi 1 tabletta, majd fenntartó adagként heti 1-2 alkalommal napi 1 tabletta.  Használatának időtartamára nincs korlátozás a menopauza alatt vagy után fellépő rendellenségek esetén. Esténként, lefekvés előtt kell felhelyezni mélyen a hüvelybe; ha az nagyon száraz, felhelyezés előtt a tablettát meg lehet nedvesíteni egy kis csapvízzel. Ennyi az egész!

Csak egy jó hüvelytabletta, néhány másodpercnyi odafigyelés, és nagyon sok problémának elejét vehetjük. A napi jó közérzetről, az intim komfort kellemes érzéséről, a női egészség védelméről sosem szabad, és nem is érdemes lemondani – maradjon Ön is kiegyensúlyozott, harmonikus Nő!

 

 

 

 

 

Gynoflor

Egyedülálló összetételű, lactobacillus- és ösztrioltartalmú hüvelytabletta a kiújuló hüvelyi fertőzések megelőzéséhez, az egészséges hüvelyflóra helyreállításához, fenntartásához.

 

A Gynoflor hüvelytabletta vény nélkül kapható gyógyszer. Hatóanyaga: Lactobacillus acidophillus, ösztriol.

 

További információ: Valeant Pharma Magyarország Kft. 1025 Budapest, Csatárka út 82-84.

GNF-VA-HU-1904-01   Lezárás dátuma: 2019.04.23.

Gynoflor

Egyedülálló összetételű, Lactobacillus- és ösztrioltartalmú hüvely- tabletta hüvelyi fertőzések megelőzéséhez, az egészséges hüvelyflóra helyreállításához, fenntartásához.
MELLÉKHATÁS-BEJELENTÉS

Ha a Gynoflor hüvelytablettával kapcsolatban mellékhatást tapasztal, kérjük, jelentse a helyi gyógyszerhatóság (OGYÉI) vagy kezelőorvosa részére, vagy forduljon a Bausch Health Magyarország Kft.-hez az alábbi telefonszámon: +36 (1) 345-5900