Barátaink, a lactobacillusok

Intim téma, de beszéljünk róla: miért annyira fontos az egészséges hüvelyflóra, és miért ajánlatos kiemelten odafigyelni rá a változókorban?

A válasz magától értetődő: mert olyan érzékeny és intim területről van szó, amely nagyban befolyásolja közérzetünket, test-lelki egyensúlyunkat, és mindez a változókor elérkeztével veszélyeztetettebbé válik.

A hüvelyflóra kapcsán okvetlenül meg kell említenünk az egykori híres német szülész-nőgyógyász professzort, Albert Döderleint (1860–1941). Ő volt az, aki 1892-ben a világon elsőként fogalmazta meg, hogy mi a lactobacillus és mi a szerepe.

A bacillus szó hallatán persze általában negatív képzeteink támadnak, rögtön valamiféle kórokozóra gondolunk, pedig jócskán akadnak olyan bacillusok is, amelyek nagyban segítik szervezetünk egészséges működését. Ilyenek például a lactobacillusok.

Voltaképp a baktériumok egyik nemzetségéről van szó. A baktériumok egysejtű, többnyire néhány mikrométer átmérőjű mikroorganizmusok. Éppúgy megtalálhatók a vízben vagy a szárazföldi élőhelyeken, mint a levegőben, és nagy részük teljesen ártalmatlan, sőt: hasznos! Testünkben tízszer annyi van belőlük, mint ahány emberi sejt; többségük a bőrön, az emésztőrendszerben, a húgyutakban, illetve nők esetében a hüvelyflórában található. Akad közöttük gömb, pálcika, de csavart alakú is.

A pálcika alakú lactobacillusok azon egysejtűek közé tartoznak, amelyekkel nőként is kölcsönösen előnyös kapcsolatban élhetünk, hiszen sokad magukkal egyfajta biofilmet képeznek az egészséges hüvelyflórán, védve a hüvelyt a kórokozók potenciális inváziója ellen. Hogy cserébe mit biztosítunk nekik mi? Táplálékforrásokat.

A lactobacillusok tehát a vaginális ökoszisztéma kapuőrei – ha megfelelő táplálékhoz jutnak és ha megfelelőek számukra a körülmények. Ám a változókorban az optimális állapot fenntartása érdekében már segítségre lehet szükség!

További cikkek
a témában

Mit tehetünk az intim egészségért?

Mit tehetünk az intim egészségért?

A hüvelyi ökoszisztéma egyensúlyához elengedhetetlen az egészséges hüvelyflóra és a kellőképpen vastag hüvelyhám. Ehhez pedig sok lactobacillusra és megfelelő ösztrogénszintre van...

Gynoflor® - Hüvelyi fertőzések megelőzéséhez, az egészséges hüvelyflóra helyreállításához, fenntartásához.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A Gynoflor hüvelytabletta vény nélkül kapható gyógyszer.
Hatóanyaga: lactobacillus acidophillus, ösztriol.
Kapható a gyógyszertárakban.